
“Verdens beste”, eller “Kvæfjordkake”, er blitt kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.
Kvæfjordkake er en kake med marengs, vaniljekrem og mandler, og kalles også ofte for «Verdens beste».
Kaka ble i september 2002 kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.[1] I kåringen deltok også marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.
Opprinnelsen til kaka er kongekake, som kvæfjærdingen Hulda Ottestad kjøpte oppskrift på midt på 1930-tallet. Sammen med søsteren drev hun Café Alliance i Harstad, og kjøpte derfor to kakeoppskrifter for 200 kroner. Oppskriften på kongekake ble modifisert, blant annet med færre mandler, som var en dyr vare. Kaka fikk så navnet kvæfjordkake.
Kvæfjordkaka har en egen venneforening kalt Kvæfjordkakas venner. Foreninga arbeider for å promotere kaka, men også for å sette fokus på verdiskaping i distrikter.
Kvæfjordkake
Beskrivelse
"Verdens beste", eller "Kvæfjordkake", er blitt kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.
Ingredienser
Kakebunn
Marengslaget
Kakefyll
Slik gjør du det!
Klargjør stekeovn
-
Varm opp ovnen til 175 °C
Kakebunnen
-
Husk romtemperert smør i biter
Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Skill eggehviter fra eggeplommer. Tilsett hvetemel, bakepulver, eggeplommer og melk. Dekk langpannen med bakepapir og fordel deigen i den.
-
Eggehvite
Visp eggehviter til halvstiv konsistens. Tilsett deretter litt og litt sukker til det blir helt stivt. Fordel massen over deigen og dryss på mandlene. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøles.
Marengs blir seigere dersom du pisker inn sukker til slutt og tilsetter en liten teskje mild og blank eddik.
Kakefyll
-
Del kaken i to like deler. Legg den ene delen på kakefatet med marengssiden opp. Bland vispet kremfløte og vaniljesukker i vaniljekremen og dekk kremen på bunnen med en slikkepott. Legg den andre kakedelen oppå med marengssiden opp.
Unngå for bløt krem: Det er viktig at både fløten og vaniljekremen er kald. Pisk kremfløten stiv og vend forsiktig inn i kald vaniljekrem. La gjerne kremblandingen stå kaldt i 1-2 timer før den legges på kaken.