
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Morten Schakendas gode oppskrift deles herved med deg. Av denne oppskriften lager vi 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!

Grovbrød à la Lom
Beskrivelse
Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!
Grovbrød fra Lom
Slik gjør du det!
Brøddeig
-
Smuldre gjær
Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
-
Ha i mel
Ha sammalt hvete, hvetemel, salt og sukker i en bolle. Tilsett melet litt etter litt, og elt det godt inn for å få en glatt og smidig deig.
-
Kjør kjøkkenmaskinen
Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Tilsett så det romtempererte smøret, og elt videre til alt smøret er blandet inn. Deigen skal ikke være klissete, men slippe bollen.
Forheving
-
Hev i bollen
Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.
Utbaking
-
Oppdeling av deig
Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
Etterheving
-
Hev brøddeig
Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
Gjør klar stekeovn
-
Stekeovn 190°C
Sett på stekeovnen på 190°C.
Snitt brød
-
Snitt brødene
Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
Steking
-
Stek brødene
Stek brødene midt i stekeovnen i ca. 40-45 minutter. Avkjøl på rist.
TIPS! Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!
Notat
TIPS!
Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!
Har du laget oppskriften?
Ofte stilte spørsmål
Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!